Barátság

2018.01.12

Az ember egy sajátos lehetőséggel rendelkezik: tud társas kapcsolatokat kiépíteni, azon belül is barátokra szert tenni. A barátok fogalma nagyon is az emberre jellemző, hiszen barátok nélkül nem élet az élet, sőt!

A Kaliforniai Egyetem kutatása szerint, ha valakinek nincsenek barátai, az pontosan olyan káros az egészségre, mintha dohányozna vagy jelentős túlsúlya volna. Hasonló eredményre jutott Kopp Mária orvos, pszichológus is az egyik tanulmányában: a női barátságoknak egészségmegőrző szerepük van.

Van, aki úgy vallja, hogy elég egy-két igaz barát, nincs is többre igénye. Én régebben úgy gondoltam, hogy minél több van, annál jobb, viszont mára már én is az előző nézetet vallom.

Egy újabb tanulmány szerint kiderül, hogy a férfiaknak több barátjuk van, mivel a génjeikben hordozzák a közösségbe tartozás vágyát. A férfibarátságok főleg közös tevékenységekből állnak, ezért is nevezik őket "programkapcsolatoknak". A nők barátságának a lényege az "együtt-lét". (Szendi Gábor, 2008)

Ahhoz, hogy igazán meg merd mutatni önmagad, szükséges egy olyan barát, aki előtt teljesen meg tudsz nyílni és elfogad olyannak, amilyen vagy. Ha kell, órák hosszat beszélget veled és tartja benned a lelket. Ha kell, akkor őszintén elmondja, hogy szerinte miben vannak hiányosságaid, min érdemes változtatnod.

Az alábbi kérdések segítenek abban, hogy átgondold, te hogy állsz a barátság fogalmával:

 • Mit várok el egy baráttól?
 • Hogy bánok a barátaimmal?
 • Hogyan bánjanak velem?
 • Milyen az ideális barátság számomra?


Mindenki egy sajátos "szeretetnyelvet" használ. Fontos, hogy ismerjük mások, illetve saját szeretetnyelvünket, és ezek alapján kommunikáljunk. Nemcsak egy párkapcsolatnál számít, hogy milyen "nyelven" beszélünk, hanem ugyanúgy egy baráti viszonynál is.

Gary Chapman  amerikai pszichológus, a "Szeretetnyelvek" (2015) teóriájának atyja szerint a személyiségünk egy motorhoz hasonló, amelynek rendszeresen szüksége van üzemanyagra ahhoz, hogy megfelelően működjön. Az emberi kapcsolatok feladata nem más, mint egymás szeretettankjának a feltöltése. A félreértések, csalódások hátterében az áll, hogy szeretetünket nem partnerünk szeretetnyelvén fejezzük ki.

Idézzük fel, hogy mi is az az 5 szeretetnyelv:

 1. Elismerő szavak - dicséret
 2. Minőségi idő - figyelem, közös program, beszélgetés
 3. Ajándékozás
 4. Szívességek
 5. Testi érintések


Tovább gondolva az egészséges kapcsolatok kialakításának az alapja az önmagunkkal való jó viszony. Meg kell tanulnunk, hogy önmagunkban találjuk meg a legjobb barátunkat.

Ehhez álljon itt pár tisztázandó kérdés:

 • Túl kritikus vagyok önmagammal szemben vagy támasza vagyok önmagamnak?
 • Szeretem a saját társaságomat vagy menekülök az egyedülléttől?
 • Fontosnak tartom a véleményemet vagy nem törődök vele?
 • Motivált vagyok arra, hogy jót cselekedjek?

Vessük össze az önmagunkkal kialakult viszonyt az általunk meghatározott "ideális barátság" fogalmával. Ha valaki úgy bánna velem, mint én önmagammal, vajon szeretnék-e a barátja lenni?

Kezdjünk el úgy gondolni magunkra, mint a legjobb barátunkra, arra a személyre, akit a legjobban szeretünk! Így talán boldogabb és "barátságosabb" lesz az életünk. :)

"Sok ember fog ki- és besétálni az életedbe, de csak az igaz barátok hagynak lábnyomot a szívedben." /Eleanor Roosevelt/

Felhasznált irodalom:

Szendi Gábor (2008): A Nő felemelkedése és tündöklése

Gary Chapman (2015): Egymásra hangolva - Az 5 szeretetnyelv

Husvéti Noémi