Gyakorlatok a tudatosabb élethez való hozzáállásunk elősegítésére

2019.01.07

Egyre elterjedtebb szokás, hogy buzdítanak bennünket arra, mérlegeljük a múltbéli tapasztalatainkat, és gondosan tervezzünk előre is.

Ehhez kiváló módszerként szolgál az Évrendező Füzet (https://yearcompass.com/hu). Ennek a 20 oldalas nyomtatványnak a segítségével módunkban áll átgondolni a mögöttünk álló évünk élményeit, sikereit, kudarcait, és megtervezni az előttünk álló évünk fontos lépéseit, céljait, terveit. Leszűrhetjük a tanulságokat, és rákészülhetünk a Bakancslistánk tennivalóira.

Előszeretettel ajánlom mindenki figyelmébe ezt a technikát, aki szeretné tudatosabban megélni hétköznapjait, és ezáltal módja van felismerni, hogy nem is hétköznapi életet él!

Ugyanis, ha tudatosan áttekintjük a megvalósított feladatainkat és az esetlegesen nem teljesített céljainkat, akkor ebből tudunk erőt meríteni, és önmagunkhoz igazítani a jövőbeni terveinket. Rájövünk, hogy mennyi mindenre képesek vagyunk, és megláthatjuk lelki és szellemi fejlődésünk ívét. Hiszen ezért vagyunk itt Emberként a Földön, hogy megismerjük és fejlesszük önmagunk képességeit, amiket leginkább a szociális készségeinkben tudunk kamatoztatni.

Társas közegben élve előnyös tulajdonság, ha könnyen szót értünk embertársainkkal, és megtaláljuk velük a közös nevezőt. Az emberismeretünk azonban az önismeretünk mélyítésével kezdődik. Ugyanis nagyobb pontossággal tudjuk felismerni azokat a jellemzőket, amiket már magunkban is megláttunk. Ez nem azt jelenti, hogy minden tulajdonsággal kell rendelkeznünk, de mindenesetre szélesíti látókörünket az öntudatosság.

Emellett előfordul, hogy személyes vakfoltjaink is vannak, amely oldalunkkal nem vagyunk tisztában, de mások látják bennünk. A Johari-ablak tükrözi ezen területeinket is. Az "ismeretlen én" tudattalan terület, de ahogy a nyilak és szaggatott vonal mutatja, lehet tágítani ezeket a kereteket önismerettel, és különféle pszichológiai módszerekkel.

Ahhoz, hogy reális énképpel rendelkezzünk szükséges mások meglátása is, hogy kiderüljön, környezetünk számára mit közvetítünk. Ehhez kitűnő gyakorlat a 360 fokos értékelés, mely a munkapszichológia módszerei közül került ki elsődlegesen, de a hétköznapi életben is jól alkalmazható. A feladat a következő: kérd meg a barátaidat, szüleidet, testvéredet, tanáraidat, sporttársaidat, munkatársaidat, hogy írják össze az előnyös és hátrányos tulajdonságaidat! Fontos, hogy biztosítsd őket arról, hogy nem fogsz megsértődni, ez a fejlődésedet szolgálja, ezért legyenek őszinték. Rendezd össze ezeket a tulajdonságokat két csoportba, hogy össze tud hasonlítani, számodra mik a jó illetve az előnytelen jellemzőid. Ráismerhetsz önmagad előnyös oldalára, és kiderülhet, hogy vannak olyan tulajdonságaid, amelyeket eddig te nem láttál meg magadban, de mások igen. Ez a gyakorlat erősítheti önbizalmadat, melyet, ha visszaolvasol, töltekezhetsz belőle.

Bízom benne, hogy az említett technikák segítenek az önismeretünk elmélyítésében, és önbizalommal telve tudunk belevágni a 2019-es évbe!

Kellemes töltődést kívánok!

Husvéti Noémi