A félelemtől az életörömig

2017.06.29

Szabaduljunk meg félelmeinktől, nyerjük vissza életkedvünket!

Rengeteg könyv, film fő témája a félelem, és céljuk a félelemkeltés. "Ha félsz, akkor élsz!" - ezzel a jelmondattal teszik vonzóbbá és eladhatóbbá termékeiket a mai kor alkotói. Hiszen ilyenkor teng benned az adrenalin, izgalmi hőfokod az egeket verdesi, majd kiugrik a szíved a helyéről! Horror, thriller, akció, krimi - ez ma a módi.

A másik oldalon a félelem okozta betegségek sebesen növekvő száma áll. Fóbiák, kényszerek, szorongások - mind-mind "színesítik" az életet, ezáltal válik egyre riasztóbbá a mindennapi megélhetés.

A félelemben rejlő lehetőségeket azonban nemigen szokták méltatni. A félelem ugyanis hidat képezhet életminőségünk javításához. Ehhez ad hasznos tippeket Kurt Tepperwein, híres német természetgyógyász.

Vágjunk is bele! Lássuk először, mik is azok a félelmek, honnan erednek, mikre hatnak. Ami pedig a legérdekesebb lesz: hasznos technikák, gyakorlatok a félelem leküzdésére. Ne féljetek, nem lesz nehéz! :)

A félelem előszobája a szorongás. Ez az érzés összeszorít, mind fizikailag, mind szellemileg és megmutatja tudatunk szűkösségét. Ha a dolgokat túl szűkösnek érezzünk, akkor félünk. A félelem arra késztet, hogy tudatunkat kitágítsuk, pontosan abban a tartományban, amelyikben a félelem keletkezett.

A félelem négy területen nyilvánul meg: testi, lelki, szellemi és magatartásbeli szinten.

A testünk a vegetatív idegrendszerrel reagál a félelemre. Szimpatikus reakciók történnek: megemelkedik a vérnyomás, szaporább lesz a légzés, kitágulnak az erek, a szőrszálak fölmerednek és verejtékezés indul meg. Ez eléggé érezhető hatás.

A lélek szintjén is hosszú a lista: agresszió, féltékenység, komplexusok, függőségek, traumák, kényszeres cselekedetek, melyek eredői és következményei a sokáig fennálló félelmeknek.

Az agresszió mai olvasatában egy harsány, sértő, romboló magatartást jelent. Ez alapján két típusba sorolhatóak az emberek:

- Alfa-ember: dühös, mérgelődő, támadó típus. Nem engedi el a félelmet.

- Omega-ember: félénk, alkalmazkodó. A félelem gátolja őt a cselekvésben.

Mindkét típusnak meg kell tanulnia a "pozitív agressziót", amely se nem dühös, se nem romboló hatású. Maga a latin agressio szó tulajdonképpen "előrenyomulást, az élet felé lépést" jelenti, de "támadást" is. Csak a mi kultúránkban színeződött sötétre ez a szó, hiszen mi "fenyegető" vagy "fenyegetőző" értelemben használjuk, és ennek az az oka, ahogyan a saját agresszivitásunkkal bánunk. A megoldás a kurázsi szóban rejlik. Francia eredetű kifejezés, benne rejlik a coeur (=szív) szó. Ha az agresszióval szemben megerősítjük szívünket, akkor bátran és megfelelően fogunk cselekedni.

"A féltékenység olyan szenvedély, amely nagy buzgalommal keresi azt, ami szenvedést okoz neki." Sokan pozitív érzésnek tartják, hiszen akkor "Nem is szeret, ha nem féltékeny", holott ez is egy félelemből táplálkozik: a másik elvesztésének félelméből, illetve birtoklási vágyból. Ennek feloldása a feltétel nélküli szeretet érzése: "Szeretlek bármilyen vagy is, bármit teszel is."

A megélt traumák hegeket hagynak a lelkünkön, de nem vagyunk nekik teljesen gyámoltalanul kiszolgáltatva. Nézzük meg a traumakezelés eredményes öt lépését:

1. Mi történt velem, egészen konkrétan? (tények részletekbe menően)

Visszaemlékezünk rá, újraéljük, mint egy semleges tanú.

2. Hogyan reagáltam erre?

3. Milyen (belső és külső) döntéseket hoztam ennek következtében?

4. A trauma előtti énállapot helyreállítása

5. Testi beavatkozás (pl. ellazulás, relaxáció)

A szellemiségnél a gondolatainkat kell alapul vennünk. A gondolatok megbetegíthetnek vagy meggyógyíthatnak bennünket. Ha megváltoztatjuk a gondolatainkat, megváltoztathatjuk a félelmeinket is. Ez a sokat emlegetett pozitív gondolkodás technikája.

Minél jobban menekülünk a félelem elől, annál nagyobbra nő. Ha azonban szembenézünk vele, akkor zsugorodni kezd és végül magába zuhan.

Első lépés: beismerjük magunknak, hogy félünk. "Legyen bátorságunk félni!" Türelemmel közelítsünk félelmeinkhez és önszeretet legyen bennünk.

A viselkedésünket is befolyásolja a félelem. Erről bővebben egy következő írásban lesz szó.

De nézzük meg a várva várt technikákat!

1. gyakorlat - 5 félelem ikrek számára

Gyakorlatként képzeljük el az öt legnagyobb félelmünket. Gondoljuk azt, hogy ikertestvérünk ("modellünk") legyőzi ezeket: érezzük a saját testünkön, mit érez az ikertestvérünk a félelmektől megszabadulván. Most tudatosítsuk magunkban, hogy milyen megkönnyebbülést élnénk át, ha mi is átgázolnánk az öt legnagyobb félelmünkön! Nyerjünk ebből ösztönzést a "félelem elleni tréninghez"!

2. gyakorlat

Írjuk fel minden szorongásunkat és félelmünket egy lapra! X-eljük be azokat, amelyek társadalmunkban mindenki szívét összeszorítaná (pl. félelem a munkanélküliségtől). Tudatosítsuk magunkkal, hogy ezekkel a félelmekkel más is együtt él - figyeljük meg, hogyan csinálják.

A várakozási félelmek esetében tudatosítsuk, hogy konkrétan mitől is félünk, és aztán gondolkodjunk el rajta: vajon hány százalék a valószínűsége annak, hogy ez bekövetkezik? A félelem leggyakrabban nagyobb, mint a veszély valóságos lehetősége.

Következő írásomban megvizsgáljuk, milyen típusú "félők" vannak, illetve olvashatunk még megküzdési módokat a félelem ellen, végül pedig pár híres ember mondását gyűjtöttem csokorba a félelemről.

Husvéti Noémi

(Felhasznált irodalom: Kurt Tepperwein: A félelemtől az életörömig)